DUNIAKU DUNIAMU

Penulis sekadar berkongsi cerita kehidupan, luahan rasa, perkongsian idea dan isu... amatlah tidak sesuai utk rujukan profesional... untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai sesuatu isu, rujuk yang lebih pakar ^____^
HARAP MAKLUM

Followers

***SALAM ZIARAH***SALAM PERKENALAN***JANGAN LUPA TINGGALKAN KOMEN ANDA!!!

Monday, July 12, 2010

SAY YES TO BF... NO TO FM!!!



soalan untuk ibu2 di luar sana???
apa yg korang sibuk2 amik tahu masa 1st pregnt dulu???

kalau mcm saya...
byk baca ttg perkembgn baby dari mggu ke mggu...
so, beli buku 40 mggu nan indah...
tak pernah nak ambil tahu & nak tahu psl pentingnya penyusuan susu ibu
yg tauu... bagi susu ibu n campur la dgn susu formula...
senang la bila dah kerja nanti...
kita tak susah... pengasuh tak susah...
macam2 jenis susu kat pasarannn... mahall or murah... pilih jeee..

setakat tu je fikir... excited nak sambut 1st baby...
beli baju... segala kelengkapan baby termasuklah botol2 susu...

mak pun dah pesan... ajar anak minum susu formula dlm pantang...
nanti senang... takdela baby nangis2 taknak susu fomula dlm botol...
tapi tak la salahkan mak... mungkin dulu informasi kurang n terhad...
lagipun mak saya kerja juga... perantau n mgkn belum wujud lg penyusuan eksklusif...

dalam mind saya ni... org yg boleh full BF ni cuma mereka yg tak bekerja...
suri rumah je laaa...
PENYUSUAN EKSKLUSIF... pernah dgr n taktau apa tuuu...
nak harap suami ambil tahu??? heee... dia ikut jee...
suruh beli susu itu... suruh try susu ini... yg tu dia boleh buat...
nak cari informasi kat internet psl BF??
buka mudah.my tau la dia... (jgn maarraaahhh bang)

punya la cetek pengetahuan...
alkisahnya anak sulung saya ni mmg kuat nangis sjk dalam pantang lg...
org tua kata sawan tangis... 2,3 pg bawak pegi tok bomoh
mcm2 pakar kanak2 la kitorang bawa...
ada sorg doktor tu tya saya bg tak susu ibu...
saya cakap la bagi.. campur2 dgn formula...
saya siap cakap... doktor, saya takut nak bg susu badan kat baby...
sebab takut... takut susu badan tu yg sbbkan dia setiap hari tak selesa perut...
siang malam menangis...
heeee.... apa la 'sengal' betul time tuuu!!
siap percaya susu formula penawar berbanding susu ibu
ish..ishh... tak patut betul!

lagi satu... check up kt klinik kerajaan...
mmg nurse... doktor ada sebut suruh bg BF je smpai 6 bln...
tp time tu fikir apa tau...
eh, suka hati laa nk bg susu formula pun... entah2 diorg pun cmpur2...
ingt senang ke nak perah2...
time nk check anak takdela nak bawa susu botol...
takut kena marah dgn nurse...

so... lepas dah besalin... saat nk membesarkan anak pertama tu...
time tu adala singgah2 blog kawan...
dan ada la tersinggah blog junior kt utm dulu...
bila baca psl dia buat full BF... baca artikel2 kt blog dia psl susu ibu...
baru la nmpk sket... tp tak terbuka hati lagi la time tu...

bila dah mengandung anak ke2... pun sama...
ada la baca sket2... tp belum la terbuka hati ni...
tetap dgn pendirian...
SUSAH... RENYAH... LECEHHH...
kalau anak pertama dlm sethn juga la menyusu bdn wpun campur2,
anak ke2 dlm 6 bln jee...
kesian anak2 bila fikir balik... tak dapat sepenuhnya khasiat yg patut diorg dapat!


tp, kedua2 anak lelaki saya pasti dapat kolostrum yg terhasil dari susu ibu...
sbb mmg tak campur lg masa 1-2 mggu selepas kelahiran...
syukur la jugaa...

bila mama pregnt yg ke3 ni... saya dah terfikir2 psl penyusuan eksklusif ni...
dah mula membaca artikel2 berkaitan... blog ibu2 hebat...
dah mulakan bbrp langkah sblm ke arah tu...

oleh kerana anak2 mama dah bising... kena stop la dulu...
doakan niat nak buat penyusuan eksklusif ni berjaya...
n saya tak putus harapan kalau berhadapan cabaran2 nnti...

to my sister yg bakal smbut cahaya mata pertama tahun ni juga...
berilah anakmu yg terbaik... HANYA SUSU IBU...
jgn tunggu anak ke3 cam akuuuu...
(ada org sponsor ke swing harmony breastpump hang?? heeeee....)








SUKE?? Klik Like ^__^

2 comments:

eta305 said...

Weh dah x lama nak bersalin ni..boy ker girl? suspense ja nak tau ni..aku doa smua slmt la..psl bf tu kat ofis aku yg baru2 dpt bby ni sumer pkat fully bf tau..dok pump ja kat ofis pun pastu simpan kat peti..hehe..

pija5120 said...

tu la... x lama lg... insyaAllah girl... tp doktor kata la. aku terima jaa.. aku dok tgu berita dari hg la plak. bila lg... tak mau kejaq aku ka??? heee... tu la... nti hg pun kena wat penyusuan eksklusif tau! hg ada mmber2 bleh support... bleh tya2...

Blog Widget by LinkWithin
DUNIAKU DUNIAMU © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute