DUNIAKU DUNIAMU

Penulis sekadar berkongsi cerita kehidupan, luahan rasa, perkongsian idea dan isu... amatlah tidak sesuai utk rujukan profesional... untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai sesuatu isu, rujuk yang lebih pakar ^____^
HARAP MAKLUM

Followers

***SALAM ZIARAH***SALAM PERKENALAN***JANGAN LUPA TINGGALKAN KOMEN ANDA!!!

Monday, November 30, 2009

RAYA BERSAMA PIJA...

salam buat semua...
apa khabar hari ni??? raya lagi ke???
uih... raya dah habis daa... bukan raya puasa sampai sebulan!
he... apapun, suke hati korang la kann...
mesti ada yg dah keje... mak ceq pun dah...
well, ceq cuti lagi noo...
*
*
*
oleh kerana blog pun tak terupdate byk hari, rasa mcm dah bersawang plak...
tak dak sapu tolong sapu sawang nooo...
so, N3 cerita bab raya la...
korang semua dah cerita, giliran ceq plak cerita!
*
*
*
kalau raya puasa yg lalu, cuma saya n family je takde...
raya haji ni, saya n family je kat kedah...
relax betul la malam tuuu... selalunya dah sibuk balut ketupat n msk rendang...
kali ni nak masak pagi2 raya je la... hee...
mak saya kata " tahun ni paling relaxxxxx.... " suke dia!
ayah dah booking lemang...
malam raya tu, sempat lagi pegi shopping ketupat , kacang2...
betul2 relax...

*************
cuma nasib badan la... malam sblm raya rasa dah tak sedap badan...
telan 2 biji panadol...

esok pagi, rasa sakit kepala... badan seram sejuk... sakit tekak...
sah la demam dah... telan lagi panadol...
makaan ubat, lega sket...
dengan selamba saya n mak baru sibuk2 kt dapur...
dah pukul 7 pagi... he... bleh dengar la baru dok mesin itu ini...
keletung... keletang...
mak kukus ketupat yg diorang jual 1/2 msk tu...
dah janji dengan suami nk buat nasi dagang...
masak la.. sambil2 tu buat rendang ayammm...
semua pergi solat raya, tinggal la saya n anak2...
sambil2 la masakk....
siap jugakkk...

tak lama.... badan seram sejuk... pakai sweater... pakai stokin...
cukup 5 jam... makan panadol, baring...
begitu la hari rayaku... takde nafsu nak raya... DEMAM laa...
plan... petang nak join gathering GENG KAMPUNG FB.... hik..hik...
tak dpt la ceq bertemu diorang secara live... he...he...
ye la... kot2 jumpa geng zaman sekolah... he..
tak dapat la nak join!
raya ke2 gathering geng2 skolah teknik dulu... kat aloq staq...
lagi la tak sempat...

malam pegi umah mak ndak... sbb dah janji...
sblm tu cari klinik... takde yg buka...
lupa plak... raya haji + hujung minggu di kedah (jumaat)


sebab deria rasaku dah tak betul... semuanya pahit belakeeee...
makan la soto dgn tidak seghairah selalu.... ha..ha..
kalau tak demam, mau ceq pederas 2,3 mangkuk...
lepas santap seciput... layan la nur kasih ep akhir (tak pernah tengok pun sblm nii)
sambil baring n berselimut... berkain gebaqqq.... sejuk terketaq-ketaq...
*
*
*
esoknya, masih demam... makan ubat, kebah... cukup 4 jam demam balik...
selang 3 buah rumah, ada kenduri korban...
korban seekor lembu... kambing pun ada...
pegi la jamah sket...

gitula cerita rayaku!!! raya TANPA FOTO... takde mood nak senyummm...

SUKE?? Klik Like ^__^

Thursday, November 26, 2009

SELAMAT HARI RAYA QURBAN...

Buat semua sahabat2...
rakan2 maya...
rakan2 blogger...
dan pengunjung blog DUNIAKU DUNIAMU...



SUKE?? Klik Like ^__^

Tuesday, November 24, 2009

YEA... DAH SAMPAI PUN!!!

assalamualaikum... salam 1 malaysia!

Perjalanan jauh tak kurasa... kerna hati ku melonjak sama... ingin berjumpa sanak saudara... yg selalu bermain di mata....

alah panjang plak lagu ni... terus part ni la yee...

oooooooo BALIK KAMPUNG oooooooo BALIK KAMPUNG oooooooo BALIK KAMPUNG oooooooo HATI GIRANGGG...

he... dah selamat pun sampai ke kedah
sebenarnya tak sempat lagi sampai rumah ibu ayah di Baling Kedah
singgah dulu di Sungai Petani...
ayah saya dah sedia menunggu dengan kunci umah
singgah landing2 dulu... mandi manda dulu... baring2... n dah dengar suamiku berdengkur pun!
kejap lagi pegi beli susu anak2, any keperluan kt tesco cni...
baru la balik...
balik awal2 pun mak keje!
hee... selamat bercuti semua....
yg takde cuti, selamat menjalankan tugas...

gambar ni time ceq landing atas katil baru nooo...
king size u...
plastik baru buka tadi... heee...
semak2 tu abaikan je laa...
budak ni dok main lompat2 nak uji spring tilam kot...




line kt kampung lagi la prob... takde 3G
setakat loading fb n blog, bleh kot
nak video call, tak bleh laaa...
takpe, esok ceq mai cni lagi...
40 km kot... (gitu la lebih kureng)

p/s: kat umah takde tv lagi...
suami tanya nak beli lcd 39 inci ke 42
itu je mampu...
dengar plak sepupu baru beli tv utk mak ayah dia... 62 inci...
adoiii...
tp bagus tak bagus, beli mak ayah dia umah semi-d 2 tingkat...
lengkap perabot...
ha... mcm tu anak kenang jasa...
dah rezki dia...
nak banding total gaji saya n suami... belum lepas suku gaji dia sorang...
hmmm....

~bersyukur la dgn apa yg ada... pesan suami saya







SUKE?? Klik Like ^__^

Monday, November 23, 2009

Jangan la jeles ye...

lama juga tak update blog...
mmg takde benda nak diiceritakan pun... heee...
tapi sejak dua menjak ni, line broadband celcom ni sangat2lah slow...
nak download satu page pun susah...so, malas la online inikan plak nk post N3 or blog walking...
*
*
*
cuti sekolah dah pun bermula...
bukan setakat murid2 je yg seronok setiap kali cuti... cikgu pun tumpang sekaki!
ye la... cuti yg panjang... so kedengaran la suara2 sumbang yg jeles kt profession kitorang ni...
jangan la jeles ye... rezki masing2 kann... kami takde cuti rehat... sapa yg kerja sendiri (peniaga/usahawan) lagi best... dah la income byk, bila2 bleh cuti... he... semuanya rezeki masing2...

cuti pun ada juga kelas tambahan diadakan... selalunya guru2 yg ada kelapangan (tak balik kampung)
lagipun, kerja mendidik ni kerja berat tau! (walaupun ramai yg kata keje kitorang relax)
setiap hari kena berhadapan dengan pelbagai kerenah manusia... pernah dengar fakta ni... guru antara yang ramai terpaksa mendapat rawatan sakit psikiatri...
tensen la tu... hanya guru yg tau betapa bebannya kerja guru...
so, kami kena la positif dgn kerja kami... sebenarnya tak patut saya kata beban... jadi, sama ada suka atau tidak, itu semua tanggungjawab seorang guru.
apapun kerja yang kita buat perlulah iklas dan dilakukan kerana Allah...
*
*
*
cerita bab cuti sekolah... korang percaya tak... ramai ibu bapa kat sini akan susah hati kalau cuti sekolah dah bermula???
ha... kalau nak tau, diorang rela kalau anak diorang duduk sehari suntuk kat sekolah daripada berada di rumah... sebab diorang pening kepala...
pening nak layan macam2 kerenah anak diorang yg 2,3 orang tu!!! pening dengar suara anak mereka bergaduh sesama sendiri... ini bukan rekaan, mmg selalu dgr pengakuan tu... yg paling dekat, jiran depan rumah... hee...
kalau ibu bapa bekerja, bermaharajalela la anak2 diorang...
habisnya anak2 hanya terbiar menonton tv... main game komputer... ke siber cafe... memancing di parit... ha... tu mmg kegemaran murid2 kat sini! so, bukan semua la macam ni... tp sebilangan besar juga... moral of the story, jgn jeles dengan saya... n cikgu2 yg sudahpun bercuti panjang ni... he...he...
*
*
*
tapi, sabtu lepas... saya masih di sekolah... bukan saya sorang je, semua guru kat sekolah saya laa... kena la berkampung sampai selasa... memandangkan hari ni (isnin) kami dpt selesaikan tugas yg diberi, esok bleh la balik kampung!!! kali ni bukan sekadar balik kampung, kami dah buat keputusan utk menghabiskan sebahagian besar cuti di sungai petani... di rumah kami sendiri laa... walaupun tak dapat pindah kannn....
*
*
*
kena stop la... hero2 sudah bangun!!! Selamat bercuti untuk semua guru2 n selamat menjalankan tugas bagi yg kena bekerja... Yang penting, jangan jelous tau!he...
SUKE?? Klik Like ^__^

Thursday, November 19, 2009

SYOK BETUL TIME TU...

salam untuk semua pengunjung... + salam 1 Malaysia!!!

semenjak dua menjak ni asyik senyum2 je...
ye laa... penangan facebook (FB) dalam kehidupan hariankuuu...
masa gila frenster (baru hjg thn lepas start), susah betul la jumpa kawan2 sekolah!
*
*
*
ringkas cerita la sebab saya pun sudah mengantukkk...
(it's already 11:20pm)
dalam masa sebulan ni, 'jumpa' la member2 lama...
bila dah jumpa, mula la teringat kenangan doluuu-doluuu...
lovely memories kat S M Teknik Alor Setar (ASTECH)...
teringatlah balik zaman2 sekolah... kawan2 sekelas, seasrama...
tp, saya ni set2 baik la kat sekolah dulu... (he.. puji diri)
cuma baik2 pun, pernah 'fly' jugak!
ramai yg tak tau!!! yg terlibat je tau....
tp kalau org lain (lebih2 lagi la budak2 lelaki) lagi dahsyat!
*
*
*
dan... bila teringat memori ASTECH, makin terasa rindu pada sahabat2 lama...
ada yg masih berhubung, ada yg dah lost contact!
kalau lepas sekolah tak pernah jumpa, most of them... ceq dah lupa nama dah...
ada juga yg hampir tak bertegur ketika di ASTECH, tp menjadi sahabat selepas itu... Irham Abdullah
he... juga kenangan manis!!!
Anis Hafina... hujung2 baru nak rapat kan???
ada juga sorang yg masih saya 'awaiting friend requested'... agaknya dia mmg 'TAKNAK' berhubung lagi kot...
sedangkan... kami lalui byk peristiwa bersama...
*
*
*
nak pendek, dah jadi panjang...

so, nak pendekkan lagi cerita...
belek gambar2 lama zaman sekolah ASTECH (saya bawa ke klang)
dengan rajinnya... saya scan utk di upload kat FB (taktau la bila)
44 keping semuanyaa.... ( gigih betul ambeee)
bila belek2... tatap... rindunya pada sahabat2 baik saya...


norita & me



ilyana & norita



siti mariam @ yumz



linda yg ayu...



with some of my classmates


kt escalator pun jadi...
marjini & azrena (belakang)
me & azimah (depan)
norita (photographer)


dalam dorm...



macam bagus jeee... hii...



dgn classmate gak... dlm dewan


tapi dalam dok belek2 gambar... ternampak di belakang gambar...
(mmg dah lupa)


coretan linda



coretan yumz


coretan azrena


coretan norita a.k.a eta...

klik kt gambar, maka besarlah iaa... jelasla ia...

ni la antara gambar kenangan yg membuatkan saya rindu pada semua kawan2...
(mengantuk nak upload byk2)


norita & ilyana studi sama kat UTM skudai dulu...
wpun course lain2, biasa jadi 'roomate tanpa izin'...
dengan ilyana paling lama...

bilik eta transit / ala2 bilik tumpangan...
tapi... kena sahabat yg dirindui, ilyana @ iel skrg lebih suka menyepi???

siti mariam (upm) & anis (uitm s.alam) pernah dtg jumpa kt UTM...

azrena jumpa di cameron highland tahun 2008...
tapi kita sudah tak semesra dulu... masing2 malu ke???

dan... ramai lagi sahabat yg saya rindu...
masih lost contact!

yang nak sangat jumpa:-

1) semua x-perd ASTECH 98/99
2) semua ASTECH 98/99
3) mohd asri abu bakar - hang pi mana ha???????????
4) semua yang masih sudi bersahabat denganku...






SUKE?? Klik Like ^__^

Wednesday, November 18, 2009

HULLA HUP...

HARI ANUGERAH SEKOLAH

berlangsung hari ni (rabu)
semua orang sibuk...
saya pun sibuk
pagi2 dah ke bilik muzik...
untuk... sesi mekap2...

thanks a lot kpd cg asmar n rini krn membantu...



mama-mama N papa-papa
last pose sblm persembahan...
persembahan 'recycle'
guna pakai persembahan Hari Kanak-kanak
ye la... tak sempat nak latih yang lain...


tarian piring cikgu tun teja...


lapo anak2 didik saya n cikgu teja...
santap kat tengah gelanggang takraw...


cikgu pun sudah kebulurr...
snap gambar cikgu teja...
he, nak makan pun tak senang ekk!!


and...
mempersembahkan...

BILA MAMA PAKAI CELANA
(spesel utk kak rosmawati)



** video gagal di upload...**

SUKE?? Klik Like ^__^

Tuesday, November 17, 2009

TU DIA...CERITA SEMINIT

salam semua...
hari ni takde N3 yg menarik... tp nak update jugak!
tak sempat dah ni... 6:55pm dah...
malam ni orang nak belanja makan!!!

yeaa... tak payah masak!
*
*
*
so, ini adalah post seminitku...

short video only...
time raptai utk esok... hari kecemerlangan...
murid2 PPKI - program pendidikan khas integrasi
tengok la bakat mereka dalam menyanyi & menari...
kanak2 istimewa

video

comeykan???
tu takde props lagi...
masa hari kanak2 ada letak gambar... post terdahulu...
guna pakai semua persembahan utk esok...
he... maknanya ada lagi la... BILA MAMA PAKAI CELANA
sketsa muzikal anak didik ceq!

ok kena stop dulu...
sudah 7.06pm

~~~dah tak jadi seminit... lama eh nak downloadd!!!~~~


SUKE?? Klik Like ^__^

Monday, November 16, 2009

oh... hati... terima je la!


salam semua...
nak cerita tentang perasaan saya di kala ini...
blog ceq ni kan blog syok sendiri a.k.a open diary
so... biaq ceh luah kat sini...
*
*

cidehhh aaa...
tadi keputusan dah dibuat laaa...
TAHUN DEPAN CEQ KENA PI SESI PETANG
psl apply pindah... (bukan dapat pooon) 
*
*
*
apsal nak sedih???
he... takde la nak sedih apa pun!
cuma rasa tak best jeeeerrkkk...
ngajar petang ni mmg best...
sbb dah merasa masa mula2 posting dulu...

- takde tekanan --->nazir ke... org jabatan ke, ppd ke jarang nk datang mantau ptg2 hari
- tak busy ---> selalunya jawatan penting mcm ketua panitia cikgu pagi yg pegang...
- tak kalut ---> rasa mcm relax sket sbb keje sket
- tak lapar ---> byk makan2... heee...
- bleh bangun lewattt... heee... ye ke??
- geng2 sekapala... ramai! 
- rasa mcm skjp je masa berlalu! tau2 dah nak balik... (ini org kata, saya sebaliknya!)






so, apasal nak cideh2 ek???
kalau diiberi pilihan, saya nak ajar sesi pagi laa...
tak tau la kenapa... 
tp kalau betul2 kena petang... tak sama sesi la dgn encik suami!
susah la sket kann...
bab nak antar pengasuh lagi...



lagi satu... saya kena ngajar budak2 yg kecik2 laa...
tahap 1... susah woooo...




bila la diorg nak bg saya ajar maths tingkatan 4 ke... tingkatan 5  ke...
baru la bleh apply ilmu yg dok tuntut bertahun2 dulu...
eh... lupa plakkss..
ceq ajaq kat sekolah rendah laaa...
*
*
*
GB kata MUKTAMAD!!!
sapa kenai GB kat sklh ceq tau la kot camne...

berani ke nak buat muka tak malu nak minta jasa baik dia... ( berani ke kena semburrr!) 

puan, SAYA MENURUT PERINTAH!!!  (SYMP)



~sesekali kena terima n buat perubahan~








SUKE?? Klik Like ^__^

Sunday, November 15, 2009

SUAMI CEQ SUKA!!!

hee... mesti la cik abg suka!
ceq buat makanan kegemarannya...  NASI DAGANG !!!
org ganu @ pantai timur yg xsuka nasi dagang ni layak 'dibuang negeri'...
laki ceq suka bebenor...
*
*
*
beras dok ada 3 kilo, sekilo dia suruh buat utk jamu member2 kt sekolah...
ada camping di sekolah diorg...
so, dgn ikhlas dan penuh bersemangat, ceq memulakan keje masak2 pkl 7 pagi td..
bangun lewat sebenarnya... ingat nk start seawal 6 pagi...
oleh kerana ceq msk ikut selera ceq juga, ceq namakan resepi ni sbg.... 
NASI DAGANG GANU+KEDAH with luv
saya buat kali pertama pn stlh 2 thn lebih saya berkahwin...
time tu call mak mertua tanya cara2nya...
ingat gak msa dok tgk kakak ipar buat dlu...
so, hari ni mungkin masuk kali ke 10 kot... lebih kurang laa..
ye la... beras kena import dari ganu, baru bleh buat!

so, post kali ni nak ler kongsi resepi membuatnya tp dgn cara yg lebih santai...
sbb bahan2nya saya tak pernah sukat/timbang... pakai agak2 je...
so, semuanya ikut kesesuaian mood... he....
*
*
*
kita mula dgn cara nak buat nasinya ye...

baru nk start... 2 hero ni sudah bangun!!!
habis laaa... huru hara dapur...



biar abah dia uruskan dulu...
terus ke cara2 membuatnya...


1) beras nasi dagang (1kg) tu korang kena rendam semalaman...
so, esok pagi takdela nk kukus lama2...
(kalau saya guna beras nasi dagang yg dari ganu, so tak perlu tmbh apa2 la. yg kelate warna coklat... cara masak, sama je kot... ada yg kata, bleh guna beras wangi + beras pulut)


ni la rupanya setelah direndammm...

2)basuh dan mula la mengukus.

 

ha... ni saya ambil potong pukat FIL (father in law)... 
senang sket nk kukus apa2 pn...
sgt sesuai + mudah + tak bersepah!

3) kukus la 15-20 min... lepas tu, angkat...
4) gaulkan dgn santan cair ( 3cawan)... letak la garam siap2 dlm santan tu!
(sapa suka manis sket, bleh la letak gula... santan pn dah manis, tak perlu kott)
jgn byk sgt nanti kembang sangat....



 5)kukus semula selama 20 minit gitu laa... jgn lama2 sgt, kalau tak kembang sgt beras tu...

6) sambil2 tu, hiris bwg merah (8 ulas), halia ( 5 inci kot) n 
halba ( 3 sudu besar) sukatan ni saya agak2  je

hiris nipis-nipis... macam ni.... kuantitinya sebenarnya terpulang. nak byk tmbh lagi yee...



ni la rupa nasi yg sudah masak... tahap kebesarannya mcm saya gak...
SEDANG-SEDANG SAJA...
kiut miut... jgn terlebih kembang...



7)gaul sekali lagi dgn santan pekat (3 cawan) sehingga rata (biasanya santan saya panaskan terlebih dahulu atas api kecil-kena gaul perlahan2... 2,3 minit je)... dan kemudian gaulkan semua bahan2 yg dihiris dgn nasi yg telah digaul santan tadi...



ni la rupa nasi yg sudah siap...

so??? senang ke susah... kalau beginner, mmg nampak @ rasa susah n renyah ( apa ye maksud perkataan ni!)
bila 3,4 kali... expert la nnti... mudah je!

makan dengan gulai ikan tongkol laa... baru ngam... tak pun dgn ikan tenggiri... lagi la ok!
tak perlu kot resepinya...
semua tau buat gulai ikan la rasanya...
gulai / kari ikan yg saya buat sama je dgn kari mamak (sgt sodap cicah dgn roti gardenia/prata segera)
sbb rempah gulai nasi dagang tak pernah beli sbb saya kurang gemar... hehee...
sbb tu nasi dagang ni ganu+kedah... ikut citarasa kami berdua...
ikut sedap tukang msk yg nak buat je...

layan gambar je...


 

juga sedap di makan dengan...


acar timun.... ( encik suami tolong potong)


setakat itu saja rancangan masak memasak bersama pija kali nii....

cuba la... kalau tak cuba... SUKA HATI KORANG la kannn...


tp, nasihat ceq...

masak yg suami suka ye... biaq perut boroi...

lagi satu... kalau diet, menu ni sgtla tidak sesuaiii....
sebab kadar lemak n kolestrol tingggiiii.... gayatttt...

 p/s: minggu depan nak try buat laksam... ha.. ni 1st time! apahal dok masak yg pantai timur je???
eh, hari2 ceq masak sambai udang, ikan pekasam, ulam jering +genuakkk, gulai batang pisang...
he... AUTA je tu! mmg tiap2 hari masakan biasa... ikut selera ceq laa... mskn pantai timur, kdg2 jeeewww...
kalo ada permintaan cik abee... lagipun, mknn byk kolestrol... he...  nti kita belajaq buat nasi kerabu plak nooo...



SUKE?? Klik Like ^__^

Saturday, November 14, 2009

NAK BUAT...

salam semua...
nak buat apa ye hari ni???
*
*
*
mcm nak buat 'renovation' besar2 plak kt blog ni...
kan dah nak raya haji... apa kena mengena ye??? 
rasa mcm dah bosan dgn rupa, bentuk, warna n hiasan dlm 'umah' ni... 
sempat ke??? menjadi ke??? 
ada 2 hero yg dok tlg 'kemas' umah ni....
SUKE?? Klik Like ^__^

Friday, November 13, 2009

RASA MACAM NAK BERCINTA LAGI...

he... apa punya tajuk daaa...
sebenarnya, itulah yg saya rasa...
*
*
*
sekarang baru je masuk hari baru... jumaat 12.15am
belum tidur sbb tadi sudah tertidur masa tidurkan anak...
petang tadi hujan lebat... petir + guruh... angin kuat...
so, tak dapat la tgk siri kegemaranku...
kalau org lain sibuk tengok NUR KASIH...
saya pulak dok layan cerita sinetron SEKAR...
tgh layannnn part cintan cintunn...
terpaksala off tv/astro ...
tu pun bila dengar bunyi guruh yg agak dahsyat (sblm tu... takpe kot... takper kot)
ha, tadi (khamis lagi)... tgk ulangan citer tu laa...
he... entry ku ttg sinteron laaa...




saya ni bukanlah suka sangat dgn sinetron seberang...
means, bukan pencinta cerita indon..
tapi korang tengok la sendiri dgn lambakan siri2 dari negara jiran kita nii...
sebut pun dah berlambak... banyak benorrla tu!
hmmm... mcmana la tak 'tertengok' cerita2 nii...
*
*
*
eh, dulu saya la yg bersuara lantang kat rumah...
macam2 ceq kutuk tau!
mmg ANTI SINETRON laa...
cerita tak logik.... jalan cerita melalut... lembap!

he... masa cuti pantang, camne ntah tertengok citer INTAN...
lakonan naysilla mirdad tu... + dude herlino...
tu pun dah episod 100++
korang paham2 je la astro... ulang tayang sebyk mungkin...
eh... best la pulak...
bila dah habis (rasanya 200 lebih episod nya)
ceq TEKAD taknak tgk citer2 indon lagi...

TEKAD... TEKAD... TEKAD...

PASTI BOLEH...

sbnrnya dok tgk gak iklan yg ganti citer INTAN tu...
tajuk SEKAR...

dalam hati apa punya nama cerita daaa...
tak menarik langsung! nama rupanya...
mmg tak tgk laa... tgk plak hero tak gantenggg!
eh... kosong plak petang hari ku...

*
*
*

macamana ntah ceq tertenok citer yg tajuknya mmg ceq tak setuju!
SEKAR itu laa...

tiba2 plak muncul ashraff sinchlear plakk...
mula2 nk tgk camne la dia ckp indon...
alamak ai... melekat! walaupun panas hati dgn kelembapan citernya, tengok juga...
 pelik betul laa...
skrg ni episod 101...
yg last 170++ rasanya...
putaq alammm... tp best!
ah, lepas ni kena buat azam baru!

*
*
*

apa yg buat saya SUKA bila menontonnya...

^^^^^^^^^^
~ scene romantik, kata2 indah...kalau boleh nak suruh suami jadi seromantis hero2nya

~ rasa mcm nak bercinta lagi... eh, dengan suami laa...
bila dah kahwin tak sama la rasa mcm bercinta dulukan...
dulu sebijik mcm dlm cerita yg ku layann ituu... (ye ke??)

~ suka juga dengan lagu tema yg byk diguna pakai dlm penceritaann
~ selalunya cewek n cowoknya mmg bijak memainkan peranan...
(susah nk cari dalam drama melayu!)

~ byk nasihat/ pengajaran (bergantung pada ceritanya)

yang TAK SUKA

==========

~ panjang gile sirinya... penat tunggu nak selesai...

~ tersangatlah tak logik! semuanya sangat kebetulan... pi mai pi mai, kot tuu...

~ polis2 dlm cerita2 ni agak ' bodoh' . tak macam 'gerak khas' he...

~ jalan cerita meleret-leret... melampau bangat! 

~ heroin mesti bernasib malang sokmo sblm bahagia... 

~ mesti ada pengkhianatan... samseng... n BAKSO!


kesimpulannya...

**diorg buat cerita mmg 'tak kisah' bab logik tak logik...
yg penting jalan cerita sebenar digarap menarik...

**pelakonnya harus yg bagus dalam lakonan...
tabik ' naysilla mirdad'...
lakonan air matanya sangat berkesann...
walaupun tak comey mana pun, tapi tetap 'cantik' dlm wataknya!

** pelakon2 cantik2, ganteng2... tarikaannnn...
sapa tak suka yg 'cantik dan indah'
ANGKAT TANGAN!!!

yang PASTI... 
** TAK LOGIK, TAK LOGIK dan TAK LOGIKKKKK!!!
tapi tak reti2 nak stop tengokkk!!!




setakat ni yg betul layan... 2 sinteron je!
kira selamat lagi...

korang yg tak pernah tengok dinasihatkan agar JGN TONTON
tengok cerita yg 'TAK MELAGHOOOKANN'
tmbh ilmu kt OASIS, NAT GEO, DICOVERY...
atau...
carilah aktiviti yg lebih berfaedah nooo...
lebih baik tambah ilmu dengan...
MEMBACA OR BERIADAH DRPD ...
MENONTON CERITA YG MELALAIKAN...

sesekali nak BERHIBUR.....
OK LE TUUU...





SUKE?? Klik Like ^__^

Thursday, November 12, 2009

Mai Tengok Depa ni...


cerita cikgu2 masa hari selasa...
tengok orang2 busy kat sekolahhh...
kusyukk cikgu2 thn 4 dok streaming...



mmg sibuk di hujung tahun...
macam2 nak kena buat!
cikgu tahun 5 pun dok berbincang...

 

tersenyum lebar cik wati...
pengumuman... pengumumann... cik ni.... cik ...



sepanjang minggu... masing2 sibuk n menyibukkan diri...
nak ketenangan... pegi MAKOM sambung keje!
sempat juga 'berfacebook' dan ' berblog'...
habis streaming, terus kemaskini kelas 2010...
sistem maklumat murid utk thn depan terus dibuat (utk mudahkan cikgu thn dpn)
 kehadiran sementara utk 2010 buat siap2...

hari rabu...
selepas tandatangan kad profil n penyerahan buku teks...
sambung tugas...




belum siap lagi....
sambung keje hari ni kat makom...


 

 empunya diri...
sambil2 dok type post baru...




SUKE?? Klik Like ^__^

Tuesday, November 10, 2009

RAYUANKU...

he... macam tajuk lagu plak N3 ni!
apa yg di rayu oleh pija ek...


alkisahh...
selepas sekolah tadi, saya dan suami ke putrajaya
almaklum... permohonan utk bertukar ke kedah TIDAK BERJAYA!
so, nak la buat rayuan...
kenapa merayu???
emm... mulut cakap tak kisah... tp sedih juga bila tak dapat...
mama abah sekarang tinggal berdua je di kmpg...
sgt berharap kami tinggal dekat dgn mereka...
rumah pun dah setahun bayar ansuran...
tapi tu semua alasan TAK LAKU...
kalau tak mesti la ceq dah start packing brg sket2...
 ***
**
*
smbung citer...
setelah 3 pusingan mencari parking kat parcel E...
last2 kami buat keputusan utk join keta2 diluar pagar...

~ ambil gmbar tadi supaya tak sesat time cari keta... level B3 P11~
~depan pagar...langgar divider... jumpa la keta anda~

naik kt blok E2, ke bhgn sklh harian...
he... ramai la plak orang. semua nak merayu mcm kami gak!
ingtkan kami je... (ha... ha...)
dapat borang dikepilkan nombor... 301 & 302


~ nasb baik tak perasan amik gmbr~

lebih kurang pkl 3.15pm, kami disuruh menunggu kat bilik mesyuarat...
lama juga menunggu... saya sempat dok kira ni...
emm... sudah ada 30 org..
 

~tgk mic mcm nak menyanyi plak rasa~

lama juga menunggu... sempat suami p jalan2 kt luar (pi tandas tuu)
lebih 1/2 jam juga menunggu...

muncul 2 org pegawai atasan...
sekadar perbincangan dan soal jawab...
kata mereka, secara dasarnya tiada rayuan untuk permohonan tahun ni.
( sbb tu takde e-rayuan)
sia2 ke diorang yg dari  melaka, n9 dtg putrajaya arini??
mujurlah diorg ni ada tolak ansur...
cuma dipesan jangan terlalu EMOSIONAL semasa perbincanga!
 

katanya, semalam (isnin) ramai yg dtg...
280 org sudah membuat rayuan... uih.. ada peluang ke ni!?
rasanya minggu ni mesti ada yg buat rayuan lagi...

soal jawab berlangsung...
macam2 sebab hendak berpindah keluar...
apa sangat la alasan2 kami tuh!
ada yg dia bagi hint akan berjaya... cuma tunggu surat!

hang pandang muka aku...aku pandang muka hang!
(he... saya dan suami)



ada peluang ke tak... tak pyh fikir kot!
inilah RAYUANKU... rayuan kami...

dah usaha... cukup la..
borang dah isi... surat iringan dah bagi...
surat sokongan?? nak lampir apa?? 
tawakkal je laaa... 
masa kami keluar, masih ramai di dalam...
sempat kami bertanya pd salah seorg pegawai..
ada peluang ke untuk ke kedah??
rupanya, permohonan bersama (suami isteri) akan disemak semula...
mmg diorg tolak tepi dulu...
ckp juga... mmg ada kekosongan...
Pulau Langkawi...
kalau betul dapat sana... tak mau ceq.
jauh + mabuk laut nanti...
tunggu je laa... 
*
*
*
balik... balik... rindu sama 2 heroku!








SUKE?? Klik Like ^__^
Blog Widget by LinkWithin
DUNIAKU DUNIAMU © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute