DUNIAKU DUNIAMU

Penulis sekadar berkongsi cerita kehidupan, luahan rasa, perkongsian idea dan isu... amatlah tidak sesuai utk rujukan profesional... untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai sesuatu isu, rujuk yang lebih pakar ^____^
HARAP MAKLUM

Followers

***SALAM ZIARAH***SALAM PERKENALAN***JANGAN LUPA TINGGALKAN KOMEN ANDA!!!

Sunday, November 15, 2009

SUAMI CEQ SUKA!!!

hee... mesti la cik abg suka!
ceq buat makanan kegemarannya...  NASI DAGANG !!!
org ganu @ pantai timur yg xsuka nasi dagang ni layak 'dibuang negeri'...
laki ceq suka bebenor...
*
*
*
beras dok ada 3 kilo, sekilo dia suruh buat utk jamu member2 kt sekolah...
ada camping di sekolah diorg...
so, dgn ikhlas dan penuh bersemangat, ceq memulakan keje masak2 pkl 7 pagi td..
bangun lewat sebenarnya... ingat nk start seawal 6 pagi...
oleh kerana ceq msk ikut selera ceq juga, ceq namakan resepi ni sbg.... 
NASI DAGANG GANU+KEDAH with luv
saya buat kali pertama pn stlh 2 thn lebih saya berkahwin...
time tu call mak mertua tanya cara2nya...
ingat gak msa dok tgk kakak ipar buat dlu...
so, hari ni mungkin masuk kali ke 10 kot... lebih kurang laa..
ye la... beras kena import dari ganu, baru bleh buat!

so, post kali ni nak ler kongsi resepi membuatnya tp dgn cara yg lebih santai...
sbb bahan2nya saya tak pernah sukat/timbang... pakai agak2 je...
so, semuanya ikut kesesuaian mood... he....
*
*
*
kita mula dgn cara nak buat nasinya ye...

baru nk start... 2 hero ni sudah bangun!!!
habis laaa... huru hara dapur...



biar abah dia uruskan dulu...
terus ke cara2 membuatnya...


1) beras nasi dagang (1kg) tu korang kena rendam semalaman...
so, esok pagi takdela nk kukus lama2...
(kalau saya guna beras nasi dagang yg dari ganu, so tak perlu tmbh apa2 la. yg kelate warna coklat... cara masak, sama je kot... ada yg kata, bleh guna beras wangi + beras pulut)


ni la rupanya setelah direndammm...

2)basuh dan mula la mengukus.

 

ha... ni saya ambil potong pukat FIL (father in law)... 
senang sket nk kukus apa2 pn...
sgt sesuai + mudah + tak bersepah!

3) kukus la 15-20 min... lepas tu, angkat...
4) gaulkan dgn santan cair ( 3cawan)... letak la garam siap2 dlm santan tu!
(sapa suka manis sket, bleh la letak gula... santan pn dah manis, tak perlu kott)
jgn byk sgt nanti kembang sangat....



 5)kukus semula selama 20 minit gitu laa... jgn lama2 sgt, kalau tak kembang sgt beras tu...

6) sambil2 tu, hiris bwg merah (8 ulas), halia ( 5 inci kot) n 
halba ( 3 sudu besar) sukatan ni saya agak2  je

hiris nipis-nipis... macam ni.... kuantitinya sebenarnya terpulang. nak byk tmbh lagi yee...



ni la rupa nasi yg sudah masak... tahap kebesarannya mcm saya gak...
SEDANG-SEDANG SAJA...
kiut miut... jgn terlebih kembang...



7)gaul sekali lagi dgn santan pekat (3 cawan) sehingga rata (biasanya santan saya panaskan terlebih dahulu atas api kecil-kena gaul perlahan2... 2,3 minit je)... dan kemudian gaulkan semua bahan2 yg dihiris dgn nasi yg telah digaul santan tadi...



ni la rupa nasi yg sudah siap...

so??? senang ke susah... kalau beginner, mmg nampak @ rasa susah n renyah ( apa ye maksud perkataan ni!)
bila 3,4 kali... expert la nnti... mudah je!

makan dengan gulai ikan tongkol laa... baru ngam... tak pun dgn ikan tenggiri... lagi la ok!
tak perlu kot resepinya...
semua tau buat gulai ikan la rasanya...
gulai / kari ikan yg saya buat sama je dgn kari mamak (sgt sodap cicah dgn roti gardenia/prata segera)
sbb rempah gulai nasi dagang tak pernah beli sbb saya kurang gemar... hehee...
sbb tu nasi dagang ni ganu+kedah... ikut citarasa kami berdua...
ikut sedap tukang msk yg nak buat je...

layan gambar je...


 

juga sedap di makan dengan...


acar timun.... ( encik suami tolong potong)


setakat itu saja rancangan masak memasak bersama pija kali nii....

cuba la... kalau tak cuba... SUKA HATI KORANG la kannn...


tp, nasihat ceq...

masak yg suami suka ye... biaq perut boroi...

lagi satu... kalau diet, menu ni sgtla tidak sesuaiii....
sebab kadar lemak n kolestrol tingggiiii.... gayatttt...

 p/s: minggu depan nak try buat laksam... ha.. ni 1st time! apahal dok masak yg pantai timur je???
eh, hari2 ceq masak sambai udang, ikan pekasam, ulam jering +genuakkk, gulai batang pisang...
he... AUTA je tu! mmg tiap2 hari masakan biasa... ikut selera ceq laa... mskn pantai timur, kdg2 jeeewww...
kalo ada permintaan cik abee... lagipun, mknn byk kolestrol... he...  nti kita belajaq buat nasi kerabu plak nooo...



SUKE?? Klik Like ^__^

12 comments:

- jinggo - said...

asyik pekana pulut ikan tamban - sesekali pekena nasik dagang.............
nanti buat pulak nasib kerabu

pija5120 said...

betui tu jinggo...

dia pun ckp psl menu kegemaran dia la tu! pulut + ikan tambannn... he... jinggo, nti mai makan nooo!!!

jinggo, sbnrnya lapaq pulut ikan tamban... dah bertahun2 tak mkn...

n@m@n said...

pos ke sini sketttttttttttttt

pija5120 said...

licinn...

buat pn utk jamu org... he...

Diarihatiku1976 said...

wahhh,... saya suka nasi dagang.. almaklumlahhhh... En Hubby sy pun org ganu...

MaizaC'Joe said...

Salam Pija

uis sedap.. serius maiza tak pernah rasa.. teringin nak kena try masak la.. nmpak mudah ja.. lbh kurang nasi lemak.. cuma nasi lemak di masak sekali dng santan.. ini di gaul dng santan..

dia punya kari tue.. mcm mn? nasi dagang kan ada kari khas kan hee.. bleh bg resepinya...

klu pakai beras basmathi bleh tak? tak pun beras siam.. bleh ker.. kena rendam semalaman... proses pemeringkatan gak tue.. hee..

mamalieyna said...

waa ada resepi pntai timur aa..ada kelapangn leh try nih!..sllu dok wat laksa kedah+laksa johor ja, sesekali try masakan pntai timur beh gak, eh nnti add la resepi wat laksam ee, leh la try! :)

kuina said...

errrrkkk sy tak reti nak masaknya.. klu hantar tuppaware leh isi tak?

pija5120 said...

salam perkenalan... mrs diarihatiku,

suke eh... ok la. dulu tak suka sgt... skrg ok la gak. cuma saya rasa penat n ngantuk kalo mkn. ala2 pulut kot! suami ceq org sbrg takir...

pija5120 said...

salam maiza,
ceq pun sama mcm hampa la sblm khwn dgn org ganu ni... xpenah rasa pun! betul... mcm nasi lemak. nasi lemak kukus. mak pija buat nasi lemak pun letak halba, tp org kt klang ni mcm pelik.

tang kari tu, mmg ada rempah khas,tp pija tak brp suka dgn rasanya. suka lagi kari mcm selalu, kari mamak! sbb tu ganu + kedah...

beras siam+beras pulut, katanya bleh jugak! try laa... tak pon cari mak mertua org pantai timur! he...

pija5120 said...

mamalieyna,

try la... mknn pantai timur ni unik n sedap2 belaka... arini ceq buat laksam gak. ada la tgk2 resepi online ni, mana satu ntah yg sedap. so, saya nk buat sendiri guna bahan2 basic je la... calling2 la mak mertua tanya kalo tak yakin. lagipun, susah nak sukat2 ni. tak reti... hentam je la!
so, nti try gak ye...

pija5120 said...

salam perkenalan kuina,
eh... kalo dok dekat, mmg bleh bg. hee... sy mmg suka bagi2 org ni.. he... serius ni...he... enntah2 dia lagi terror masak!

Blog Widget by LinkWithin
DUNIAKU DUNIAMU © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute