DUNIAKU DUNIAMU

Penulis sekadar berkongsi cerita kehidupan, luahan rasa, perkongsian idea dan isu... amatlah tidak sesuai utk rujukan profesional... untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai sesuatu isu, rujuk yang lebih pakar ^____^
HARAP MAKLUM

Followers

***SALAM ZIARAH***SALAM PERKENALAN***JANGAN LUPA TINGGALKAN KOMEN ANDA!!!

Monday, November 23, 2009

Jangan la jeles ye...

lama juga tak update blog...
mmg takde benda nak diiceritakan pun... heee...
tapi sejak dua menjak ni, line broadband celcom ni sangat2lah slow...
nak download satu page pun susah...so, malas la online inikan plak nk post N3 or blog walking...
*
*
*
cuti sekolah dah pun bermula...
bukan setakat murid2 je yg seronok setiap kali cuti... cikgu pun tumpang sekaki!
ye la... cuti yg panjang... so kedengaran la suara2 sumbang yg jeles kt profession kitorang ni...
jangan la jeles ye... rezki masing2 kann... kami takde cuti rehat... sapa yg kerja sendiri (peniaga/usahawan) lagi best... dah la income byk, bila2 bleh cuti... he... semuanya rezeki masing2...

cuti pun ada juga kelas tambahan diadakan... selalunya guru2 yg ada kelapangan (tak balik kampung)
lagipun, kerja mendidik ni kerja berat tau! (walaupun ramai yg kata keje kitorang relax)
setiap hari kena berhadapan dengan pelbagai kerenah manusia... pernah dengar fakta ni... guru antara yang ramai terpaksa mendapat rawatan sakit psikiatri...
tensen la tu... hanya guru yg tau betapa bebannya kerja guru...
so, kami kena la positif dgn kerja kami... sebenarnya tak patut saya kata beban... jadi, sama ada suka atau tidak, itu semua tanggungjawab seorang guru.
apapun kerja yang kita buat perlulah iklas dan dilakukan kerana Allah...
*
*
*
cerita bab cuti sekolah... korang percaya tak... ramai ibu bapa kat sini akan susah hati kalau cuti sekolah dah bermula???
ha... kalau nak tau, diorang rela kalau anak diorang duduk sehari suntuk kat sekolah daripada berada di rumah... sebab diorang pening kepala...
pening nak layan macam2 kerenah anak diorang yg 2,3 orang tu!!! pening dengar suara anak mereka bergaduh sesama sendiri... ini bukan rekaan, mmg selalu dgr pengakuan tu... yg paling dekat, jiran depan rumah... hee...
kalau ibu bapa bekerja, bermaharajalela la anak2 diorang...
habisnya anak2 hanya terbiar menonton tv... main game komputer... ke siber cafe... memancing di parit... ha... tu mmg kegemaran murid2 kat sini! so, bukan semua la macam ni... tp sebilangan besar juga... moral of the story, jgn jeles dengan saya... n cikgu2 yg sudahpun bercuti panjang ni... he...he...
*
*
*
tapi, sabtu lepas... saya masih di sekolah... bukan saya sorang je, semua guru kat sekolah saya laa... kena la berkampung sampai selasa... memandangkan hari ni (isnin) kami dpt selesaikan tugas yg diberi, esok bleh la balik kampung!!! kali ni bukan sekadar balik kampung, kami dah buat keputusan utk menghabiskan sebahagian besar cuti di sungai petani... di rumah kami sendiri laa... walaupun tak dapat pindah kannn....
*
*
*
kena stop la... hero2 sudah bangun!!! Selamat bercuti untuk semua guru2 n selamat menjalankan tugas bagi yg kena bekerja... Yang penting, jangan jelous tau!he...
SUKE?? Klik Like ^__^

5 comments:

mamalieyna said...

uuu jeles gaks..ihiks..okey cikgu cikgi slmt bercuti, balik kedah ee,hati2 diperjalanan..beshnya balik kedah..!! ^_^

pija5120 said...

mamalieyna... jangan jeles ye! kalau balik kedah, jom la jumpa! heee...

miemiey said...

mmg hormat profesyen sebagai guru..

saya mmg sayang guru anak2 saya sebab meraka byk berjasa kak..
takde diorang cam ane laa ank2 saya

lagipun saya suka kl guru diorg bg perhatian kat ank saya tapi dr segi positif laa...

guru ni perlu kesabaran dan tanggungjawab yg tggi...
yg pentg ikhlas dalam mendidik
tul tak kak??
selamat bercuti yee

atty's said...

ye betui apa jua kerjaya ..pasti ade pancaroba memasing...

yang penting kita ikhlas..dlm menjalankan tanggungjawab ..

hehehe .cuti sekolah ni ..kalo kty ..mmg penin sikit..sbb semua anak2 ade kat umah .yg kecik suka buli akak ngn abg nya

pija5120 said...

salam miemiey & atty's...

thanks sudi tinggalkn komen... betul tu... sejak jadi guru la saya jadi semakin sabar...

Blog Widget by LinkWithin
DUNIAKU DUNIAMU © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute