DUNIAKU DUNIAMU

Penulis sekadar berkongsi cerita kehidupan, luahan rasa, perkongsian idea dan isu... amatlah tidak sesuai utk rujukan profesional... untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai sesuatu isu, rujuk yang lebih pakar ^____^
HARAP MAKLUM

Followers

***SALAM ZIARAH***SALAM PERKENALAN***JANGAN LUPA TINGGALKAN KOMEN ANDA!!!

Monday, November 8, 2010

SETELAH 3 BULAN...



Assalamualaikum...
ada sikit semangat nk type post baru, kena terus mulakan...
kalau tak, blog pun mcm dh nak terkubur jee...
sejak ada FB, minat nak berblog berkurangan sikit la...
tp semangatku tak lunturlah lagi....

3 bulan berlalu sejak saya melahirkan anak ke-3 pada usia 28thn...
cepat btl masa berlalu... dan cpt btl beranak pinak...hee...
alhamdulillah atas rezeki yg dikurniakan Allah buat saya sekeluarga...
dalam masa 5 tahun usia perkahwinan saya, kini 2 putera dan seorang puteri menjadi penyeri rumah tangga saya dan suami...
walaupun kami menunggu hampir 2 thn utk menimang anak yg pertama...
syukur dengan apa yg ada kini....

Inilah puteri Nur Qisya Qaisara...

**skrg kena dakap je... manja sungguh**

walaupun ini kelahiran yg ke3, tp inilah kali pertama saya memberi penyusuan ibu secara eksklusif... (sedih juga sbb saya tiada kesedaran utk berbuat begitu pada abang2 qaisara)
rupanya tak la susah nak menyusukan bayi dengan susu ibu sepenuhnya...
walaupun kita bekerja... terlalu byk kebaikan beri susu ibu sahaja tanpa perlu campur susu formula... rakan2 blogger pun byk cerita psl kebaikannya... jd bleh la tya encik google kalau nak tau lebih lanjut...

tp sedih la pulak... maybe stok yg disimpan terpaksa terkorban jee...
terpaksa dibuang sbb terlebih...
pada mulanya, bila baca entry kwn2, kebykkannya simpan stok yg berlambak2
rupanya selagi kita dapat bg yg fresh, itu lebih baik (yg simpan 1-3 hari je di bahagian tidak beku)
lagipun qaisara pulak minum tak kuat... saya pulak kerja separuh hari je...
plg byk qaisara mnm 2 botol (10 oz) kdg2 5 oz je... agaknya sbb dlm botolkan... babykan lebih suka direct feeding...
saya smpn stok susu (EBM) masa dlm pantang...
bila dah bekerja ni... lgsg tak buat stok beku... sbb tak terguna...
skrg dah bln 11... bbrp hari lg dah cuti sekolah
ada kemungkinan permohonan nk tukar dapat... jadi habislah stok beku saya...
kalau tak dapat pun, pastinya sepanjang cuti saya di kedah n terengganu...
mcmana nk bwa balik... lgpun bila bersama baby, direct feeding je la...



*stok yg bakal dibuang*

takpelah kann... lgpun separuh khasiat susu ibu dah takde pada susu ibu yg beku (tp ttp lebih baik dari susu formula tau....)
saya harap, production susu tak berkurang la...
kalau dapat pindah, saya tetap kena buat stok beku...
Ya Allah, semoga aku dapat berikan air susu yg penuh khasiat ini sehingga qaisara berumur 2 tahun... Berikanlah aku peluang utk menggunakan nikmat yg Engkau kurniakan ini sepenuhnya pada anakku... Amin...

Macam menjadi insan baru pun ada... rutin harian pn dah lain sikit... anak2 yg kecil 3 org... walaupun sedikit kelam kabut, tp semua tu semakin meneronokkan...
Anak2 mengajar kita utk lebih matang, sabar, bersyukur, tenang, hepi... semakin hari rasanya hidup semakin baik... dan yg paling penting, rasa lebih dekat dengan Allah... syukur Ya Allah...

Pada sahabat2 yg belum cuba, cubalah utk bakal anak anda yee... ( penyusuan eksklusif)
adik saya yg baru bersalin pun sedang menyusukan sec eksklusif utk bayi pertamanya... walaupun byk dugaan dan cabaran, ingatlah, susu ibu adalah yg terbaik utk baby kita...

ok... setakat ini saja... ada kelapangan, adalah entry baru...
wassalam...

SUKE?? Klik Like ^__^

4 comments:

Momma Mia said...

sayangnya nak buang stok? ngpe nk buang dah expired ke? tahukan kita boleh travel bawa ebm tuh???

tahniah krn memilih utk BF. Happy BF!!

pija5120 said...

mamma mia... thanks 4 d comment,

ssh gak... kjp ke ganu... kjp ke kedah... ssh la plak nk travel n bawa susu2 tu... nti tgh bln 12 buat stok baru... stok tu expired bln 1 sbb skrg dah tak tmbh stok... bg yg fresh sket... (simpan 1-2 hari jee)

missleter said...

huiihh..dahsyatnya hang pija..penyusuan ekskulif..baguih..salah satu cara nak kuruih..kalau hang dpt tukar kurgla cegu blog dlm sktg..teringt masa hang dok ajaq buat blog..tup2 kena pindh beramai ke ptg.rasa sunyi semcm jek..akk ngn k.su terasa sgt2 hangpa pkt ke ptg..kasih syg antr kita bagai direntap dgn kejam..huhuhu..br nak mesra2 dah terpisah oleh sesi..kan kan kan.namu jarak tidak mampu memisahkan peshtbn..walau kita jauh beribu kn..dgn fb dn blog akan merapatkan hubgn kita..akk doakan hang dpt blk kmpg...

pija5120 said...

salam kak maz... dahsyat apanya... sgt ramai ibu2 hebat yg dah mulakan penyusuan eksklusif ni... kita je tak tau..huhu... kurus? emm... xkot sbb lg cpt lapar.. cuma kalo nk maintain,ok...

tu la kak maz, nk wt camna... kami ni set2 terbuang gitu...haha... tp okla tukar2 mood pagi ptg ni... bleh la rasa sehati sejiwa sekepalanya geng2 ptg... hee... takpe kakmaz, kta teruskan berblog wpun blog kita carca merba... mana tau smpai masa, kita bleh buat biz blog ke... blog resepi kee... pendek kata, blog yg beri manfaat.. hehe... blog kak maz ok kot... blog pija syok sendiri jee...

Nway, nti kak maz try penyusuan eksklusif utk baby kak maz yg seterusnya...hihi... k...

pija pn harap dpt pindah wpun sedih tinggalkn kwn2... apapun, pija xkan lupakan kwn2... (ayat mcm bleh pindah je)

Blog Widget by LinkWithin
DUNIAKU DUNIAMU © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute