DUNIAKU DUNIAMU

Penulis sekadar berkongsi cerita kehidupan, luahan rasa, perkongsian idea dan isu... amatlah tidak sesuai utk rujukan profesional... untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai sesuatu isu, rujuk yang lebih pakar ^____^
HARAP MAKLUM

Followers

***SALAM ZIARAH***SALAM PERKENALAN***JANGAN LUPA TINGGALKAN KOMEN ANDA!!!

Tuesday, June 14, 2011

CARAKU KENDALI STOK SUSU...

assalamualaikum...
apa khabar kawan2 mayaku??? kalau bleh blogging tu, kira sihat la tu... :))
harini saya mc...kurang sihat... kalau pergi sekolah, bertmbh stress...
berehat di rumah je la kannn...
lepas maghrib tadi baru telan ubat, bleh masak... 
dinner pkl 10pm (sambal sotong tu...) ngadap skjp nk update blog...
ok... semalam x cerita hal2 stok EBM ni...
jom nak cerita sket camne ceq buat stok EBM...
 READ more / less


 sebelum tu jom tgk sket gambar stok2 susu ibu2 eksklusif yg ceq amik dr google image...

dahsyatkann??? sangat gigih... tabik springggg!!!
sebab tu la kena sokong ibu yg menyusu ni...
yang paling penting... BERSYUKUR dengan NIKMAT ALLAH...
nikmat air susu yg x pyh nak beli kat mana2 kedai punnn... kann???

stok susu saya??? emmm... xmacam tu la...
paling byk pernah buat 30 botol camtu jee...
ada juga kawan2 kt sklh yg xpernah ada stok pun tp berjaya dgn full BF sampai 2thn...
perah harini.... utk minum esok... stok pun sikit2 je...
bila anak dah start makan, taklah byk sgt dia minum kt rumah pengasuh tu kan???

macam saya sendiri... sebulan sebelum mula bekerja ( dalam pantang ) dah start pam...
saya memang takde jadual khusus... buat je bila free...
tp elokla kalau korang ada jadual perahan... lg bagusla...
try la blogging kt blog2 ibu eksklusif...
bleh cari senarai ibu menyusu (byk blogger) kat sini --> IBU-IBU HEBAT

actually, cara nak simpan stok Expressed Breast Milk (EBM), try la cari kat sini...
EBM INFO

banyak info dari cara nak simpan... nak panaskan EBM pun ada...
juz nak share ttg maklumat2 penting dalam kendalikan EBM ni...

** sejukkan susu perahan di bahagian bawah peti sejuk ( tidak beku )...bila dah sejuk baru pindahkan ke bahagian freezer (beku)
** lebih baik susu disejukkan bahagian bawah daripada beku sbb susu yg dibekukan dikatakan hilang separuh dari khasiatnya (tp masih lebih baik dari susu formula!!)
**katakan anda perah 4 botol pada hari ini... masukkan 1 botol di bahagian beku dan turunkan 1 botol ke bahagian bawah. Means 4 botol yg nak diberi kepada pengasuh tu = 3 botol susu fresh + 1 botol stok beku. baru la nutrien sehari2 seimbang... ok! 
**susu beku yang sudah cair hanya boleh guna dalam masa 24 jam dari masa ia mula mencair!!!


ok... itu je nak share harini...
bleh la tinggalkan komen nanti ye...
yang cik abang pun elokla baca2 psl penyusuan eksklusif ni...
sbb tanggungjawab seorang suami...

TANGGUNGJAWAB SUAMI
1) sokong isteri utk direct feeding baby anda...
kalau tak boleh direct feeding selalu sbb bekerja....
2) simpan susu perahan... beli la apa yg patut... pump yang ribu2 ke...
deep freezer ke... heee...
kalau tak boleh juga....
3) carikan ibu susuan utk anak
haa... jgn cari ibu baru sudah la... hehe...
kalau tak boleh juga... barulah step seterusnya!
4) bagi la susu kambing ke lembu... (susu formula)
susu kambing lebih baik dari susu lembu...kan??kan??

ok... pinjam kata2 ni... SHARING IS CARING!!!

ok... inilah antara baby eksklusif...



atas : Qaisara ( puteriku )
kiri : Insyirah ( anak adik - syakiroh )
kanan : Khaleesya ( anak sepupu )

saya juga BF Mommy peer counselor ( tak bertauliah... sendri lantik hee...) utk mummy Insyirah n Khaleesya

P/S : NAK JADI CANTIK JUGA!!!   <-- KLIK

SUKE?? Klik Like ^__^

4 comments:

ana said...

salam k.ja... waaa...byk btoi info2 yg best2 k.ja update kt blog ni xspecially psl ebm ni... rugi x baca masa awal nk meng'ekslusif' kan penyusuan dlu... neway tq 4 b BF Mommy peer counselor (k.ja lntik diri sndiri) k.ana..hihihi.. syabas n tahniah pd sume ibu2 yg b'jaya mjd kn anak mereka bby eksklusif...:)

pija5120 said...

he... takde la byk info pun... kja pun byk baca kt blog org... kita kongsi2 maklumat...

kak ana teruskan dengan BF tau! jgn mengalah... semoga berjaya sampai khaleesya 2 tahun!

ana said...

insya Allah... moga berjaya smpai 2 thn... ingat nk bf at least 6 bln je tpi try bg botol dia xnk so k.na dah set dlm kpla nk teruskn selg susu ada n hrpan 2 biar smpai 2 thn... waaa... eksklusif btoi anak2 ke kn.. k.ja try alfafa shaklee 2 cene?? member pn da try mmg ok.. ingt nk p jmpa doc amek suplement tk + susu dlu kalu xda bru nk try shaklee tu...

pija5120 said...

nampak ada perubahan juga bila mkn alfafa... susu lebih pekat... n bertambah... mksdnya mcm cepat sket B penuh... n bengkak... tp mmg kena minum byk air, kalau x mengantuk! hee... kja pun hrp dpt la bg sampai 2 thn (wpun stok xbyk.. huhu)

Blog Widget by LinkWithin
DUNIAKU DUNIAMU © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute