DUNIAKU DUNIAMU

Penulis sekadar berkongsi cerita kehidupan, luahan rasa, perkongsian idea dan isu... amatlah tidak sesuai utk rujukan profesional... untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai sesuatu isu, rujuk yang lebih pakar ^____^
HARAP MAKLUM

Followers

***SALAM ZIARAH***SALAM PERKENALAN***JANGAN LUPA TINGGALKAN KOMEN ANDA!!!

Monday, June 6, 2011

Tutorial : SHOUTMIX TERSOROK

assalamualaikum kawan2...
apa khabar??? dah tengah malam ni...
tengah gigih cari tutorial nak buat shoutmix yg sorok2 tu...
ye la... skrg ni cuti sekolah, ada la masa nk ngadap blog...
jadi, ingat nak tukar la mekap... nk touch up sket...
kalau dulu nak letak itu ini kat blog... widget la... gadget la...
abihnya, nak loading blog pun lama...
so, dlm proses nak buang yg xpenting... kasi tukar2 sket designnya...
tp paling ceq takut nak tukar template...
dulu penah buat, byk gadget yg hilang...
walaupun ada cara, buat masa ni belum lagi kot...
kalau xde keje, bleh la buat...
*
*
*
berbalik kepada cerita... jom kita try shoumix yg sorok2 gitu!
xdela menyemak kt sidebar...
ada beberapa blog yg saya masuk tadi... yg satu ni baru berjaya...
yg lain tu, jadi... tapi ada ja slacknya...
kkk...
siiqwan (sumber asal)
saya akan cuba jelaskan dengan cara yg lebih mudah...

**
**
**
**
**
************
*********
*****
***
*

READ more / less


 
1.
mula2, korang mestila ada akaun shoutmix...
( kena bagitaula kat new blogger kannn... pegi shoutmix.com)
create la shoutmix korang... OK!

2.
buka la dashboard korang
dashboard --> design ---> page elements--->add gadgets
ambil HTML/Javascript

3.
OK... copy code di bawah... paste kat page elements yg tadi ye!
*
*
*****
***
*

<style type="text/css">
#gb{
position:fixed;
top:50px;
z-index:+1000;
}
* html #gb{position:relative;}
.gbtab{
height:100px;
width:30px;
float:left;
cursor:pointer;
background:url(' http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/SzzN08B1K5I/AAAAAAAAA0U/QT4rY6-FhI8/s320/tabs.png ') no-repeat;
}
.gbcontent{
float:left;
border:2px solid #666666;
background:#F5F5F5;
padding:10px;
}
</style>
<script type="text/javascript">
function showHideGB(){
var gb = document.getElementById("gb");
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 30-w) : moveGB(20-w, 0);
gb.opened = !gb.opened;
}
function moveGB(x0, xf){
var gb = document.getElementById("gb");
var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;
var dir = xf>x0 ? 1 : -1;
var x = x0 + dx * dir;
gb.style.right = x.toString() + "px";
if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}
}
</script>
<div id="gb">
<div class="gbtab" onclick="showHideGB()"> </div>
<div class="gbcontent">

COPY DAN PASTE CODE SHOUTMIX DI SINI

<div style="text-align:right">
<a href="javascript:showHideGB()">
[close/tutup]
</a>
</div>
</div>
</div>
<script type="text/javascript">
var gb = document.getElementById("gb");
gb.style.right = (30-gb.offsetWidth).toString() + "px";
</script>

DON'T FORGET

**masukkan kod shoutmix korang kat tulisan warna kuning itu ye...

**yg tulisan oren tu... korang nak tukar pun bleh... yang atas tu warna hijau...
dah comey dah...
kalau rajin, carila kat photobucket ke...
KALO MALAS, BIARKAN JE... XPYH SUSAH2 NAK CARI!

4.
klik SAVE

*
*
*
Mudak bebenor... yang susahnya, orang yg mula2 nak buat code tu...
dia yg pening kepala... kita guna jee... hehe...

SELAMAT MENCUBA!!!

SUKE?? Klik Like ^__^

3 comments:

aNiS tHe BumbleBee said...

yg aku punya okey xlagi?aku tnya member2 aku,okey ja depa kata.isk,enggak paham.kenapa gitu seh..

pija5120 said...

aku rasa aku dah fhm problemnya... aku pakai netbook... kecik... resolusinya kecik kannn.... jd hg punya setting tingginya agak tinggi...hee... jd aku xbley nampk bahagian bawah (tempat aku nak tulis n jerit). so, better hg letak atas... sbb ramai dah guna netbook... tp, bleh tengok kalau tekan ctrl +/- ( tu pun kalau org tau!)

aNiS tHe BumbleBee said...

oowhh..pasal netbook.tp kalo bukak pakai hp,okey ja plak.konpius aku.haha!xpalah..shoutmix tu pun dh lama dah aku nk buang.rasa cam spam2x menyemak boleh tahan gak kt benda alah tu.tp tkdan nk godek2.nk hapdet pon takdan.hihihi!wokeyy!macehh naa.

Blog Widget by LinkWithin
DUNIAKU DUNIAMU © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute